Inici Societat Les 131 agulles de Montserrat s’omplen de ‘Llum i Llibertat’

Les 131 agulles de Montserrat s’omplen de ‘Llum i Llibertat’

COMPARTIR
Montserrat, amb les agulles il·luminades.

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha assegurat aquest dilluns que l’1-O és “la data fundacional del camí inaturable cap a la república catalana”. Pel president, l’1-O “va ser llum i llibertat, i assenyala el camí cap a la democràcia i la defensa dels drets”. Torra ha fet aquestes declaracions la vigília de l’1-O des del Bruc, als peus de Montserrat, un dels miradors des d’on aquesta nit es poden observar les 131 agulles de Montserrat il·luminades, en el marc de l’acte ‘Llum i llibertat’. Un esdeveniment en el qual hi ha participat més de 500 escaladors i que vol ser un homenatge als 131 presidents de la història de Catalunya i un clam a la llibertat. Amb Montserrat mig tapada per la boira, Torra ha dit que “un nuvolet de res no farà que no pugem fins dalt de tot”. “Necessitem molts núvols perquè ens aturin a nosaltres”, ha afegit.

Missatge d’esperança del president de la Generalitat, Quim Torra, la vigília de l’1-O, quan se celebren dos anys del referèndum. Citant el títol de l’acte ‘Llum i Llibertat’, que es duu a terme aquesta nit a Montserrat, Torra ha assegurat que “aquest és el millor hashtag pels dies que vindran perquè necessitem això: llum i llibertat” i perquè, segons ha dit, l’1-O va ser precisament això. “L’1-O ens assenyala el camí cap a la democràcia i cap a la defensa dels drets”, ha assegurat.

Visiblement emocionat, Torra ha agraït el suport de la gent i ha afegit que “és un plaer compartir amb tots vosaltres aquests dies tan difícils”. El president ha fet aquestes declaracions des de la zona esportiva del Bruc, on s’han reunit unes 300 persones per contemplar l’encesa de 131 farells a les agulles de Montserrat, tantes com presidents hi ha hagut a la història de Catalunya.

Durant la seva intervenció, Torra ha destacat la figura d’alguns dels presidents que l’han precedit. Entre els quals, la del president Montilla, un exemple, ha dit, “de cohesió social”.

Després de l’acte, el president s’ha dirigit a Sant Jeroni, l’agulla més alta de Montserrat i la que ell mateix ha apadrinat. Les agulles restaran il·luminades durant 12 hores i s’apagaran aquest dimarts, 1-O, a tres quarts de vuit del matí.

Jordi Pons (escalador): “Ho faig per cultura, per excursionisme i per país”

L’alpinista català Jordi Pons, de 86 anys, és el més veterà dels més de 500 escaladors que aquest dilluns han pujat les agulles de Montserrat, en el marc de l’acte ‘Llum i Llibertat’. Ha pujat el Cavall Bernat, l’agulla més simbòlica de totes, amb 1.110 metres d’altitud. “Ho faig per cultura, excursionisme i per país. De totes les vegades que he pujat el Cavall Bernat, aquesta és la més emotiva”, ha assegurat.

Pons ha pujat amb tres escaladors més, entre ells, el basc Jon Beaskoetxea, un bomber que el dia del referèndum, l’1 d’octubre del 2017, estava “defensant” les urnes a Sant Joan de Vilatorrada, al Bages, un dels col·legis on la policia espanyola va actuar. “No em va sorprendre perquè al País Basc ja havíem viscut episodis d’aquesta mena”, ha explicat. Beaskoetxea ha decidit participar a l’acte “perquè s’hi ha d’estar”. “Montserrat és un lloc emblemàtic, era una crida a la solidaritat i a la llibertat, i això no té fronteres”, ha assegurat.

Pendents del ‘Fogony’

Cada grup d’escaladors passarà la nit dalt de les agulles amb un farell, un llum led, que cremarà durant dotze hores. L’organització està pendent ara del ‘Fogony’, un fenomen meteorològic típic a Montserrat, que pot dificultar la visibilitat. “Tot i això, esperem que es pugui veure bé, tal com ens hem imaginat, a 40 quilometres de distància”, ha explicat un dels organitzadors, Pau Pintado.

ACN

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*