En una data tan simbòlica com el 12 del 12 de 2012 és inevitable tornar-se a preguntar sobre els rumors que connecten la civilització maia i la fi del món aquest any 2012.
Segons explicava fa uns dies la professora Kathryn Reese-Taylor, arqueòloga especialitzada en el món maia a la Universitat de Calgary (Canadà) “els maies no van predir la fi del món, ni una gran transformació del món com el coneixem. El fenomen del “2012” va sorgir arran de diferents moviments espirituals, interpretant escriptures maies sense realment entendre el que els jeroglífics estaven dient. Dit en paraules molt simples, el calendari maia realment no prediu la fi del món l’any 2012″.
L’origen d’aquestes creences és el monument Tortuguero Sis, tallat a Tabasco, Mèxic, entre els anys 600 i 800 DC. El monument té al voltant de 80 jeroglífics diferents – paraules, frases o enunciats- i només els 8 jeroglífics del final estan relacionats amb l’any 2012. Els jeroglífics diuen que en aquesta data, que és una de les darreres d’un “recompte llarg” dels maies, una deïtat en particular baixarà a la Terra.
Aquesta presència divina marca el que els maies consideraven el “final dels períodes”. Aquesta civilització utilitzava el Katun, que és una unitat de 20 anys, similar a la nostra dècada. També tenien períodes de 400 anys. Un d’ells acaba el 21 de desembre del 2012. La deïtat a la qual es refereix el calendari baixarà aquest dia, perquè és el patró que revisarà totes les cerimònies corresponents a aquest dia en particular.
Reese-Taylor, doncs, aclareix que “enlloc del text s’esmenta que el món acabarà. Ni tan sols diuen que el seu calendari acabarà. Fins i tot en moltes inscripcions com a les del temple a Palenque, parlen de dates en un futur molt llunyà, com l’any 4772 DC, la qual cosa significa que tenien previst que el món existís fins aquests llunyans dies. En resum, els maies mai es van preocupar molt pel 2012”.