Inici Destacats Les 10 notícies que portarà el 2019 a l’Anoia

Les 10 notícies que portarà el 2019 a l’Anoia

COMPARTIR

Arrenca un nou any amb algunes destacades claus informatives a la vista a la comarca de l’Anoia, com les eleccions municipals -que coincidiran amb les del Parlament Europeu- o la possible resolució de reptes en matèria d’infraestructures, transports o sòl industrial. Això, a banda dels esdeveniments que es puguin derivar de l’evolució d’àmbits més generals com la política catalana o l’economia, que mostra encara a la comarca importants cicatrius de la crisi, amb més de 7.000 aturats i uns 2.000 usuaris als diferents serveis de banc d’aliments.

Eleccions municipals

El proper 26 de maig es celebraran eleccions municipals amb les que els veïns dels 33 municipis de l’Anoia configuraran els seus ajuntaments. A banda de les particularitats de cada municipi, a nivell general, serà un termòmetre per a les forces independentistes un any i mig després de l’1 d’octubre i després de la celebració dels judicis contra els líders empresonats. També es resoldrà la incògnita del poder de convocatòria de Ciutadans allà on acabi presentant candidatura i si finalment hi ha alguna candidatura a la comarca del partit d’ultradreta Vox.

Entre els municipis on caldrà estar atents hi ha Igualada, on Marc Castells té el repte de consolidar la majoria absoluta davant noves fórmules electorals com Igualada Som-hi (PSC, Comuns i Igualada Oberta) i Poble Actiu, plataforma impulsada per la CUP. I un altre dels ajuntaments que captarà l’atenció serà el de Vilanova del Camí, on el panorama fragmentat va donar peu a una moció de censura que ha acabat amb un trencament intern al govern.

El Polígon de Can Morera, sobre plànol

Segons va explicar el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, a finals d’aquest 2019 estarà enllestir el pla urbanístic per a desenvolupar el polígon de Can Morera, unes 300 hectàrees al terme municipal d’Òdena. Davant el rebuig que han mostrat ja diferents entitats i plataformes, el president de la Mancomunitat de la Conca d’Òdena, Marc Castells, va definir com a escenari ideal anunciar conjuntament aquest pla amb una inversió que el faci”inqüestionable” per a la ciutadania.

Pla director de l’Aeròdrom Igualada-Òdena, 9 anys després

El mateix departament de la Generalitat preveu que aquest 2019 estigui enllestit el pla urbanístic de l’aeròdrom, per tal de donar seguretat a les empreses que ja hi ha a l’entorn i per poder captar-ne de noves. Si es compleixen els terminis, el pla arribarà 9 anys després del primer anunci, quan es vinculava la planificació urbanística al frustrat aeroport corporatiu de Catalunya.

Fi de la concessió de Monbus Hispano Igualadina?

En les primeres setmanes de l’any es podria resoldre l’expedient per a revocar la concessió de la línia Igualada-Barcelona a l’empresa Monbus-Hispano Igualadina. Així ho va dir el conseller Damià Calvet en una visita a la comarca el passat mes de desembre. Calvet assegura que es compleixen les condicions -en forma d’infraccions greus en la prestació del servei- i que ja s’ha elevat l’informe a la comissió de garanties jurídiques de la Generalitat. La resposta, “en les properes setmanes” segons Calvet.

Els veïns de l’abocador de Can Mata alcen la veu

L’abocador de Can Mata, als Hostalets de Pierola, ha aixecat novament les queixes dels ajuntaments veïns de Masquefa i Piera. El que per Hostalets és una habilitació d’un espai ja previst en l’estructura de l’abocador, per a Masquefa i Piera és una ampliació en tota regla. Els ajuntaments veïns reclamen una trobada i també el tancament de l’abocador, que s’albirà com un dels cavalls de batalla electoral a l’Anoia sud.

Auditoria final sobre el servei d’Aigua de Rigat

Aquest any es podria començar a resoldre -tot i que ja no s’han complert els terminis de publicació de la segona part de l’auditoria anunciada per Igualada, la Pobla i Vilanova- , la situació del servei de subministrament de l’aigua en aquests municipis, prestada des de principis del segle XX per Aigua de Rigat sense concessió formal. Mentre l’entitat Aigua és Vida reclama la gestió pública del servei, l’Ajuntament d’Igualada -que a més té un terç de les accions amb regidors cobrant de l’empresa- vol esperar als resultats d’aquesta auditoria. El febrer de 2018, la primera part de l’auditoria va valorar els actius de l’empresa del grup Agbar en 3 milions d’euros, lluny dels més de 30 milions apuntats inicialment pel govern de Marc Castells.

Inversions?

Durant l’acte de presentació de la instal·lació de l’empresa FRIME Barcelona al polígon de Can Parera de Castellolí, el passat mes de desembre, es van anunciar noves inversions al territori que es faran públiques al llarg d’aquest any 2019. Aquesta ha estat una promesa electoral recurrent en les darreres campanyes a les municipals, caldrà veure si ara s’acaben materialitzant.

30è aniversari de Mostra Igualada

La mostra de teatre infantil i juvenil arriba al seu 30è aniversari el proper mes d’abril com a cita de referència al país, amb canvi de marca -”Mostra Igualada”-, nova imatge i obrint-se amb el seu eslògan a totes les arts escèniques adreçades al públic de 0 a 18 anys. Diferents actes serviran per commemorar aquest aniversari de forma paral·lela a l’esdeveniment.

Igualada Ciutat Europea de l’Esport 2019

Igualada i una vintena de capitals europees seran aquest 2019 Ciutat Europea de l’Esport, una distinció de l’organisme ACES Europe que reconeix la vitalitat de l’activitat esportiva a les ciutats. A més de la reforma i construcció de nous equipaments esportius, l’aposta arriba amb esdeveniments com un final d’etapa a Igualada de La Vuelta 2019.

Els reptes de Marc Castells

L’alcalde d’Igualada arribarà a les properes eleccions municipals amb un triple repte. El primer és revalidar la victòria amb majoria absoluta, el que li ha permès un segon mandat en solitari sense el suport d’ERC. El segon és que el PDeCAT revalidi la victòria global a la comarca per tal de poder mantenir la plaça de diputat provincial, que li ha facilitat una presència al govern de la Diputació de Barcelona des de 2011. El tercer i més difícil és que el PDeCAT es mantingui com el partit més votat al conjunt de la província, el que donaria el major pes del govern al seu partit i facilitaria la seva reelecció com a president de la Diputació de Barcelona, càrrec que ocupa des del passat estiu després de la renúncia de la seva antecessora, Mercè Conesa.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

*